Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Αιολίας Λόγος /ΕΜΠΡΟΣ

Το πολιτικό παιγνίδι των τότε ταγών του τόπου μας, Βογιατζή, Σηφουνάκη, Αθανασίου και Βουνάτσου, έληξε με «Βατερλώ» τους, στο Κοινοβούλιο (Άνοιξη 2014). Η πολυπεσχημένη τροπολογία για τη διάσπαση ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, τελικά δεν κατατέθηκε. Τα ατέλειωτα «θα» τους, διαψεύστηκαν. Απεδείχθησαν «έπεα πτερόεντα». Αποτέλεσμα, οδηγηθήκαμε στις Δημοτικές εκλογές (25/5/2014), με τη Λέσβο, πάλι μ’ ένα μόνο Δήμο!
Πίστη μας, που είχε εκφραστεί στις σχετικές διεργασίες το 2010, με πολυσέλιδο κείμενο μας (ως «Πιττακός ο Μυτιληναίος») προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, τον πολύ Γιάν. Ραγκούση, ήταν το ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ η Λέσβος ολάκερη. Βέβαια το ατυχές της υπόθεσης ήταν ότι ο κυβερνητικός βουλευτής Ν. Σηφουνάκης κηδόμενος τα του θώκου του -ήταν υφυπουργός τότε- ταυτίστηκε με το κυβερνητικό ανοσιούργημα Ραγκούση και «καταχέριζε» τον όποιο τολμούσε να αντιτεθεί.
Συνεπείς στις θέσεις μας, τοποθετηθήκαμε εδώ -03/6/2014-, με το άρθρο «Ξεκινάμε για το …2019».
Σ’ αυτό, αφού διεξοδικά ανέλυα τα σχετικώς ιλαροτραγικά πραχθέντα απ’ τους «αρχηγούς» του, σε βάρος του λαού μας και έμμεσα χαιρέτιζα την εκλογή του Σπ. Γαληνού, έκλεινα: «…Αυτό δε γιατί, πολύ απλά αν εκλεγόταν ο συνδυασμός του κ. Ξύδα με όλους τους “μαυρογιαλούρους”, τους της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο νησί πίσω του, ουδεμία ελπίδα στήριξης της προσπάθειας μας (για διάσπαση του Δήμου Τέρατος) από το συγκεκριμένο δήμαρχο θα υπήρχε. Έτσι τώρα, με το ευνοϊκό για την αναλαμβανόμενη προσπάθειά μας αποτέλεσμα, οι πλειάδα των ενεργών πολιτών του νησιού, θα συστρατευθεί μαζί μας, ώστε σε 60 μήνες από τώρα, θα γίνονται στο νησί μας οι τότε Δημοτικές εκλογές, με πέντε, τέσσερις, τρεις, δύο, πάντως ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ!!».
Τυλίγεται, νομοτελειακά, το κουβάρι του χρόνου και ατυχώς πολύ γρήγορα οι 60 μήνες, έχουν μείνει πια μόνο 24. Στους 36 που πέρασαν, ουδείς νοιάστηκε σχετικά. Πέρυσι την Άνοιξη, μετά την κοινολόγηση, του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολυνομοσχεδίου όπου απουσίαζε η όποια αναφορά στο θέμα μας, θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο απ’ το να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας. Έτσι, στο άρθρο μου «Δήμος Τέρας (Λέσβου): Ζει και βασιλεύει και …» -7/6/2016- όπου μεταξύ άλλων επεσήμαινα τη «σιγή ιχθύος» της δημαρχιακής μας αρχής, έλεγα:
«Μετά τη δημαρχιακή αλλαγή (2014), συνεχίζουμε να βιώνουμε την ίδια ή ακόμη και χειρότερη κατάσταση εκ των διαφόρων αντικειμενικών λόγων, με κυριότερο αυτόν του προσφυγικού, σε συνδυασμό προς τη λιτότητα και την οικονομική κρίση».
Ύστερα απ’ την ανάρτηση στο «Διαύγεια», του πολυνομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του χωρίς καμία αναφορά στο πρόβλημά μας, έγραφα: «Τώρα πράγματι, ο αγώνας μας αρχίζει, δεν επιδέχεται της όποιας άλλης αναβολής».
Πράγματι στο κάλεσμα μου αυτό για αγώνα, συστρατεύθηκαν περί τους 3.500 Λέσβιους (νησιού και Αθηνών) υπογράφοντας τη διακήρυξή μας, μεταξύ Ιουλίου-Δεκέμβρη. Τούτες, ως συγκεντρώνονταν, κατατίθενταν με συνοδευτικές επιστολές στο Γραφείο του πρωθυπουργού. Μας απάντησε το Υπουργείο Εσωτερικών στην πρώτη, διά της γενικής του διευθύντριας λέγοντας ότι το πρόβλημά μας θα εξετασθεί μόνο αν υπάρχει «...σχετική αναγκαιότητα βάσει αντικειμενικών κριτηρίων»!
Μετά την κατάθεση της όγδοης, αναστείλαμε τη δράση μας, αναμένοντας την έκδοση του πορίσματος της 25μελούς επιτροπής του Υπουργείου (βγήκε, χωρίς κάτι για το ΣΠΑΣΙΜΟ του Δήμου μας, αρχές Μαρτίου).
Εν αναφορά προς τα σχετικώς διαχρονικά πραχθέντα από το δήμαρχο μας Σπ. Γαληνό:
Το 2011, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ως βουλευτής της Ν.Δ. μετά από επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Εσωτερικών, τοποθετούμενος, στη Ολομέλεια της Βουλής έλεγε: «Η δογματική και αδικαιολόγητη εφαρμογή της χωροταξικής αρχής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ “όλο το νησί ένας Δήμος” έχει γίνει αιτία πολλών δεινών στη Λέσβο». Συνέχιζε δε ακόμη, ότι όταν το κόμμα τους (συναινούντος του αρχηγού του, Α. Σαμαρά) θα ερχόταν στην εξουσία, θα διασπούσε το Δήμο Λέσβου. Η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση (2012), αλλά τα υπεσχημένα αγνοήθηκαν.
Ακολούθησαν οι εκλογές. Δήμαρχος Λέσβου, ευδόκησε να εκλεγεί ο Σπ. Γαληνός. Περιμέναμε να τηρήσει τα στη Βουλή υπ’ αυτού δηλωθέντα. Εις μάτην! Τα ξέχασε. Συνέπεσε βλέπεις η δημαρχία του με το «προσφυγικό». Στη Λέσβο εστιάζονταν για μήνες το ενδιαφέρον της υφηλίου. Και ο δήμαρχος μας, έγινε «παγκόσμιος». Ως οικοδεσπότης, φιλοξένησε προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας ως ακόμη και αυτόν τον Πάπα. Έτσι το Σπάσιμο του Τέρατος έγινε «γαλαντζί». «Ναι, να σπάσει» είπε στην αρχή (Δ.Σ., 28.2.2017). Μετά «να γίνει Μητροπολιτικός Δήμος» με δορυφορούμενους κάποιους δήμους (πόσους δεν είπε), παρίες αφού εκείνος θα κρατά το «χουτζιρέ» του νησιού ολόκληρου. Αυτό, στην επί τούτου συνεδρίαση, αποκλειστικά για το σπάσιμό του Δήμου (Δ.Σ., 24.4.2017). Αλαλούμ στην κυριολεξία η όλη διαδικασία. Παρωδία. Χωρίς απόφαση. Όμως ο δήμαρχος Γαληνός χωρίς να αναφέρει έστω μία φορά τη λέξη «διάσπαση», ξεκαθάρισε ότι θέλει τη Μυτιλήνη Μητροπολιτικό Δήμο. Δηλ. Μητροπολιτικός Δήμος το Λονδίνο, Μητροπολιτικός και η Μυτιλήνη! Οποίος μεγαλοϊδεατισμός!
Τέλος, ανεξάρτητα με το μεγάλο αυτό «θέλω» του δημάρχου μας, τώρα που ο Λεσβιακός λαός πήρε την υπόθεση στα χέρια του και η συγκέντρωση των υπογραφών για το σκοπούμενο μαζικοποιείται, η πίεση προς την κεντρική εξουσία θα αποφέρει το ποθούμενο. Το μοτό του αγώνα μας, ήταν: «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα φέρουμε και το νόμο με το μέρος μας». Ήρθε θεωρώ η ώρα, να υλοποιηθεί πια, λαμβάνοντας σάρκα και οστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: