Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Η «Καλλικράτειος» Οδύσσεια του νησιού μας





 Η «Καλλικράτειος»  Οδύσσεια   του   νησιού    μας
Γράφει ο Τάκης  Χαραλ. Ιορδάνης ( Ph.D.)

Από το περιοδικό των Απανταχού  Ερεσίων « Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ»
Ε  ρ  ε  σ  ό  ς  

Απρίλιος- Ιούνιος 2017  -  Τεύχος 225

Βασικός  κανόνας  της επιστήμης εν αναφορά προς μία διεργασία, υπαγορεύει : Πρώτα   ολοκληρώνεις αυτή και μετά την αριστοποιείς ή την απορρίπτεις. Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η μεθόδευση, μιάς διεργασίας αποσκοπεί στη μέσω κάποιου έργου, παραγωγή  αποτελέσματος, βεβαίως θετικού και ωφέλιμου. Όλα αυτά φυσικά, στηρίζονται πάνω σε συγκεκριμένους κανόνες, σε συγκεκριμένη προδιαγραφή. Μετά την επιτυχή  κατάληξη διεργασίας, αυτό που πάντα ακολουθεί είναι η αριστοποίηση της, για το καλύτερο δυνατό  αποτέλεσμα.  Αντίθετα αν αυτή  αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα, πολύ απλά εγκαταλείπεται. Ακυρώνεται. Αυτό ατυχώς  δεν έγινε στη διεργασία που ως αποτέλεσμά της υπήρξε, η δημιουργία του ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ.
 Θεωρώ πως η αναδρομή στα  σχετικά  γεγονότα, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε το μέγεθος του σχετικού εμπαιγμού όλων ημών, των Λεσβίων.
Όταν η Κυβέρνηση το 2010 θέλησε να κάνει  βαθειά τομή όπως έλεγε, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε  οι χίλιοι τόσοι Καποδιστριακοί Δήμοι της χώρας, να μειωθούν στους τριακόσιους τόσους, δια της «Καλλικρατείου» αρχιτεκτονικής,  διεργασία τιτάνια και κοπιώδης όπως στην πράξη έχει καταδειχθεί κατά τα επτά ήδη χρόνια εφαρμογής της, ατυχώς δεν υπήρξε προδιαγραφή. « Πλίνθοι και κέραμοι και ατάκτως ερριμμένα» ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει. Πλείστα όσα λέγονται και άλλα τόσα ακούγονται ανά την Επικράτεια ως αποτέλεσμα  της «καλλικρατείου»  θεσμοθέτησης που πολλά αρνητικά σηματοδοτούν. Ειδικότερα στα νησιά. Και πολύ περισσότερο στο μεγαλύτερο νησί του Αιγαιακού αρχιπελάγους, το νησί μας.
Ο κανόνας, που όρισε η Κυβερνητική πλειοψηφία και βέβαια εμάς τους Λέσβιους μας καταδίκασε, ήταν : Το, «κάθε νησί ένας Δήμος». Δηλ. ένας Δήμος η Γαύδος των ~33 τ.χ. και  154 κατοίκων, ένας Δήμος και η Λέσβος των  ~ 1.640 τ.χ. και των 86.500 κατοίκων !!. Απ’ την άλλη μεριά, το νησί Εύβοια, με 9 Δήμους. Ή ακόμη πιο χαρακτηριστικό, στο νησί Κρήτη, οι νομοί Ρεθύμνης και Λασιθίου  των 75.000 περίπου κατοίκων ο καθένας, με 5 Δήμους ο πρώτος και 4 ο δεύτερος. Έτσι αυθαίρετα, αυταρχικά , χωρίς τη συναίνεση των Λεσβίων δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της χώρας, ο Δήμος Λέσβου. Ο αποκληθείς από τον πρώτο Δήμαρχο του ( Δ.Βουνάτσο), Δήμος Τέρας. Έτσι, τον έχει χαρακτηρίσει και νυν Δήμαρχος Σπ. Γαληνός.
Ένας δήμος, όχι απλά κακοδιοίκητος, αλλά αδιοίκητος ως ο π.Δήμαρχος Βουνάτσος πολλές φορές επανέλαβε. Βέβαια και η δεύτερη δημαρχιακή περίοδος, η από το 2014 ως σήμερα, κατάδειξε περίτρανα τούτο, με τα αποτελέσματα του δια νόμου επιβληθέντος υδροκεφαλισμού. Ο δια της Καλλικρατείου θεσμικής καθιερώσεως «Μυτιληνοκεντρισμός» στη Λέσβο, κάτι αντίστοιχο  του «Αθηνοκεντρισμού» σ’ όλη τη χώρα, μόνο δεινά, απαξίωση  και ερήμωση  έφερε στην πέραν της  Παγανής έκτασης της Λέσβου. Δηλ. σ’όλα τα χωριά μας. Περισσότερο δε στα απομεμακρυσμένα, στα δικά μας.  
Το χειρότερο, ότι έγινε αυτό που «προφήτευσε» ο Δήμαρχος Γαληνός το 2010 στη φάση της διαβούλευσης για το νόμο «Καλλικράτης» ότι δι’ αυτού θα υπάρχει : «…έλλειμμα εκπροσώπησης, δηλαδή, έλλειμμα δημοκρατίας».
Με δεδομένο το «αδιοίκητο» και την εξ αυτού κατάντια μας όπως είναι αντιληπτό, η υπόθεση «Δήμος Λέσβου», δεν επιδέχεται της όποιας αριστοποιήσεως. Αιτηματικά (κατά την μαθηματική έννοια ) προκύπτει : ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ.
Αυτό που θα πρέπει να κατατεθεί, τώρα πιά επτά χρόνια μετά το «έγκλημα», είναι ασφαλώς το «τις πταίει» για την κατάντια μας αυτή.
Ο μοιραίος ΓΑΠαπανδρέου την περίοδο που απεργαζόταν να μας βάλλει στα μνημόνια που με υπερηφάνεια μας το ανακοίνωνε απ΄το Καστελόριζο την Άνοιξη του 2010, ένας «κηπουρός» του, ο πιο μεγάλος, ο πολύς Γιάννης Ραγκούσης  απεργαζόταν, φυσικά  τη καθοδηγήσει του, την Καλλικράτειο αρχιτεκτονική, της οποίας απότοκός  ήταν η  δημιουργία του Δήμου Λέσβου. Και οι τοπικοί  μας άρχοντες ; Ο  Κρητικός Βουλευτής Λέσβου Ν.Σηφουνάκης ( Υφυπουργός τότε, κηδόμενος μόνο τα του θώκου του και της σ’ αυτόν μακροημέρευσής του), «καταχέριζε» τον οποιονδήποτε τολμούσε να πει ότι ήταν κατά του ενός Δήμου στο νησί. Ο έτερος, Σπ. Γαληνός, βουλευτής της αντιπολίτευσης Ν.Δ., μέσα στη Βουλή το Μάϊο του 2010 όταν συζητιόταν το νομοσχέδιο «Καλλικράτης» κατέθετε  τοποθετούμενος την εναντίωση του στον ένα Δήμο Λέσβου, διότι τούτο το βασικότερο κατ΄αυτόν,  όπως προαναφέρθηκε, δημιουργεί «    έλλειμμα εκπροσώπησης, δηλαδή, έλλειμμα δημοκρατίας». 
Ακόμη το Νοέμβριο του 2011 σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, με παρρησία  διατράνωνε στο Κοινοβούλιο  (έχοντας την συναίνεση του αρχηγού του Α.Σαμαρά) «Η δογματική και αδικαιολόγητη εφαρμογή της χωροταξικής αρχής του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ “όλο το νησί ένας Δήμος” έχει γίνει αιτία πολλών δεινών στη Λέσβο».
Προσέθετε δε, ότι όταν θα έρθει στην εξουσία το κόμμα τους, θα σπάσει το Δήμο Λέσβου.   
Ατυχώς .όμως τα υπεσχημένα ξεχάστηκαν παρ’ όλο ότι  το 2012 η Ν.Δ. έγινε Κυβέρνηση.
Τοποθετήσεις του, παρόμοιου περιεχομένου υπήρξαν κι άλλες ως τις εκλογές του 2014. Τότε, ως  υποψήφιος Δήμαρχος,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, έλεγε : «Είχα την ελπίδα ότι ο Δήμος-Τέρας θα έσπαγε. Δεν έσπασε, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. ...Προσωπικά θα προτιμούσα να έσπαγε ο Δήμος, πάλεψα για να σπάσει».
Με αυτό το δεδομένο, ο Λεσβιακός Λαός τον τίμησε κάνοντας τον,  Δήμαρχό του. Εκείνος όμως ατυχώς δεν τίμησε το Λαό μας αντίστοιχα.
Είχε τότε το ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, να βγεί με αποφασιστικότητα απ’την πρώτη στιγμή της Δημαρχίας του να κηρύξει το αγώνα για το ΣΠΑΣΙΜΟ του Δήμου, μπαίνοντας μάλιστα επί κεφαλής του.
 Στις προγραμματικές του δηλώσεις ως Δήμαρχος, εάν όντως πίστευε την υπόθεση,  θα μπορούσε με την απαιτούμενη λεβεντιά να δηλώσει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι αυτός της διάσπασης του Δήμου. Είχε μπροστά του 60 ολόκληρους μήνες (ως τις εκλογές του ’19 ) να ξεκινήσει με στόχο το ΣΠΑΣΙΜΟ του ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ. Ουδέν έπραξε, ατυχώς. Ούτε ακόμη και πέρυσι  την Άνοιξη όταν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ  αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, που δεν  περιελάμβανε κάτι εν αναφορά προς τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Τότε που εμείς συνεπείς στα εκ μέρους μας πραχθέντα ως «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» αλλά και ως άτομο, ξεκινήσαμε τον αγώνα μας με σχετική ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ για το ΣΠΑΣΙΜΟ του Δήμου Τέρατος, το θέρος 2016.
Μια προσπάθεια μετ’ εμποδίων και ιδιαίτερα κοπιώδης, που την στήριξαν όμως αγνοί συναγωνιστές που πράγματι πιστεύουν στην σχετική αναγκαιότητα. Τούτο, σε διάφορα χωριά αλλά και την ίδια την Πρωτεύουσα, αφού εισπράξαμε κάθε είδους αντιστρατεύσεις, ακόμη και  από τον ίδιο το Δήμαρχο μας. Μέχρι το τέλος του 2016 (όταν αναμέναμε να  βγάλει η 25μελής επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών τις σχετικές προτάσεις της), τη διακήρυξή μας είχαν υπογράψει περί τους 3.500 συμπατριώτες μας (νησιού, Αθηνών), που με οκτώ συνοδευτικές επιστολές μας είχαμε καταθέσει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Για την Ερεσό πρωτοστάτης σ’ αυτό, υπήρξε ο π.Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Αχλιώπτας.
Βγήκαν τελικά οι προτάσεις της επιτροπής, αρχές Μαρτίου και στη βάση αυτών, το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα το σχετικό για τους ΟΤΑ νομοσχέδιο αποτελούμενο από πολυσέλιδο κείμενο,119 άρθρων, που λεγόταν ότι θα ψηφιζόταν τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ στις 28.2.2017 σε συνεδρίαση του Δ.Σ., εκτός ημερήσιας διάταξης η  Αντιδήμαρχος Αν.Αντωνέλλη έφερε πρόταση  για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Τούτη πράγματι ψηφίστηκε ομόφωνα. Έστω και με υστέρηση τριανταέξ ολόκληρων μηνών, έτσι ο Δήμαρχος Γαληνός ανταπέδιδε στο Λαό της Λέσβου τα εκ μέρους του οφειλόμενα. Όμως ατυχώς και πάλι διαψευσθήκαμε. Στην ειδική συνεδρίαση για το Σπάσιμο του Δήμου, του ΔΣ του Δήμου της 24.4.2017 που τελικά εξελίχθηκε σε παρωδία, χωρίς καμμία απόφαση, ο Δήμαρχος ομίλησε περί Μητροπολιτικού  Δήμου η πρωτεύουσα, δορυφορούμενη με κάποιους περί αυτή (πόσοι δεν είπε) παρίες δήμους.
Τούτο ξεχείλισε το ποτήρι. Προβληματισμός ανά το νησί μέγας, που οδήγησε στη δημιουργία  Συντονιστικής Επιτροπής με συντονιστή τον π. Δήμαρχο Καλλονής Άρη Ελευθερίου. Η συστράτευση αυτή μεγιστοποίησε  το αποτέλεσμα, αφού άλλοι ~ 5.000 συμπατριώτες μας  υπέγραψαν για το ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ. Η Συντονιστική Επιτροπή αφού επέτυχε να συναντηθεί με το Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κ.Πουλάκη στη Μυτιλήνη που  ευρέθη σε κομματική διαδικασία(8.5.2017), έκανε μαζί του διεξοδική συζήτηση  για το θέμα μας και τελικά του παρέδωσε το πακέτο των ~ 8.500 υπογραφών ( σ’αυτές περιλαμβάνονταν και όλες αυτές που είχαμε καταθέσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού). Στη συνέχεια, αφού παραλάβαμε 1.162 υπογραφές από τη Δ.Ε. Καλλονής, υποβάλαμε στο γραφείο του Πρωθυπουργού την 9η επιστολή μας, καταλήγοντας «Τέλος, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ και με την καθημερινά αυξανόμενη συστράτευση  στον αγώνα μας απ’ όλα τα χωριά μας …… οι υπογραφές συνεχώς θα αυξάνουν μέχρις ότου δικαιωθούμε (ως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 8.500).
Τούτο δε γιατί. το δίκιο είναι με το μέρος μας. Χρειάζεται να φέρουμε και το νόμο με το μέρος μας.
Επίσης, ούτως εχόντων των πραγμάτων, θεωρούμε ότι μόνο με τη δικής σας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ  και την αντίστοιχη απόφαση σας, θα δοθεί τέλος στο βασανιστικό και ατέλειωτο ταλανισμό του Λεσβιακού Λαού. ».
Προσβλέπαμε το προς ψήφιση τον Αύγουστο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του "Καλλικράτη" και το χωροταξικό, να περιελάμβανε και άρθρο που θα δικαίωνε τον αγώνα μας.
Όμως τούτος φαίνεται ότι παίρνει σε μάκρος, αφού όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, ατυχώς η κυβέρνηση μεταθέτει το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου αυτού προς το τέλος του 2017.
Με δεδομένο αυτό, απεύθυνα προ εβδομάδος ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στο Δήμαρχο Σπ. Γαληνό, καλώντας τον, να έρθει μαζί μας. Πρακτικά  δε τον παρότρυνα να υπογράψει την Διακήρυξη μας και να δημοσιοποιήσει τούτο στο Λεσβιακό Λαό. Ατυχώς και πάλι ως στιγμής, ο κ. Δήμαρχος εκώφευσε. Όπως δε του έγραφα η ερμαφρόδιτη αυτή στάση του θα δώσει  λαβή  στους όποιους, τους κατά του ΣΠΑΣΙΜΑΤΟΣ του Δήμου Λέσβου και ακόμη ότι αυτή θα υπάρξει άλλοθι για να μη δικαιωθεί τώρα ο αγώνας των Λεσβίων.  
Πάντως, εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό, αφού πίστη μας είναι ότι «ο της δικαιοσύνης στέφανος» κατά τη ρήση του Αποστόλου Παύλου, δεν θα αργήσει να έρθει  για το νησί μας . Για όλους μας. Η πύκνωση των τάξεων του αγώνα από όσο το δυνατό περισσότερους συμπατριώτες μας, θα φέρει τελικά το γέρας της νίκης. ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΛΕΣΒΟΥ.

Ο  Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης ( Ph.D.) είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης
για την Ανάπτυξη της Λέσβου «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»,  τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, και τ. Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: