Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Να δούμι τι θα μας πει τσι ου μπαρμπα-Λιάς.!!

Να δούμι τι θα μας πει τσι ου μπαρμπα-Λιάς.!!
Στην προδικτατορική περίοδο η Αριστερά εκφραζόταν με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) με αρχηγό της τον Γιάν. Παρτσαλίδη. Το 1958 η ΕΔΑ είχε βγεί δεύτερο κόμμα με ποσοστό ~ 25 % με πάνω από 70 βουλευτές, αποτελώντας έτσι την Αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο ως τις εκλογές του 1961. Μια κυριαρχούσα κοινοβουλευτική μορφή της ήταν ο Ηλίας Ηλιού που μετά το 1974 υπήρξε Πρόεδρός της. Υπήρξε εμβληματική μορφή της ΕΔΑ. 
Εκλογική περι
φέρεια του Προέδρου Ηλιού ήταν ο νομός Λέσβου, ο νομός μας, αφού καταγόταν απ’ τη Λήμνο. Εκεί ο λόγος του για πολλούς Λημνιούς ήταν «ευαγγέλιο», και ο «σταυρός» τους κολλημένος πάντα σ’αυτόν. Έτσι φυσικά τα ποσοστά ψήφων που έπαιρνε ήταν εξαιρετικά βγαίνοντας πάντα πρώτος σε σταυρούς (εκτός μιάς φοράς που τον ξεπέρασε ο πιο κάτω αναφερόμενος). 
Τότε υπήρχε Βουλευτής Λέσβου, αρχικά του Λαϊκού Κόμματος μετά των Φιλελευθέρων, ύστερα της Ενωσης Κέντρου και τέλος της ΕΡΕ, ο Περίανδρος Ξενοδοχειάρης Λέσβιος, αλλά με μεγάλη εκλογική απήχηση στη Λήμνο.
Σε μια προεκλογική περίοδο ο Περίανδρος είχε εκφωνήσει σε κάποιο χωριό τον προεκλογικό του λόγο και γύριζε μετά από τραπέζι σε τραπέζι κάνοντας το γνωστό πολιτικό κονσομασιόν. Πλησιάζοντας σ’ ένα τραπέζι που καθόταν και ένας ασπρομάλλης γέρος , καλοστεκούμενος με αρειμάνιο μουστάκι , γνώριμός του από παλιά ως μη ψηφοφόρος του, που κάτι του έλεγε από μακριά. Οπότε μόλις τον πλησίασε του λέει «έλα λέγε μ’ τώρα που σ’ ακούω, τι έλεγες Αριστείδη μου» και καθώς το έστριβε το μουστάκι του ο Αριστείδης πειραγμένος με το μου που του είπε ο πολιτικός (αφού ο σταυρός του μόνιμα έμπαινε δίπλα στο όνομα του Ηλιού), του λέει: «Άσε, τα μού και τα σού κυρ-Περίανδρε. Καλά μας τα είπες εσύ, αλλά να δούμι τι θα μας πει τσι ου μπαρμπα-Λιάς.>> .
(Αυτές τις μέρες που ήμουν στο νησί, μου το αφηγήθηκε κάποιος μεγάλης ηλικίας γέρος που το είχε ακούσει την εποχή εκείνη που συνέβη το περιστατικό).
Αύγουστος  2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: