Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018


 Απ’ τη δεκαετία του ’80 αντιμετωπίζουμε το δυσεπίλυτο πρόβλημα της ηλεκτρενεργειακής πενίας, αφού το εργοστάσιο της ΔΕΗ στου Καλαμάρη, ανεπαρκές και προβληματικό, έχρηζε αμέσου αντικαταστάσεως. Χρειαζόμασταν ένα σύγχρονο, επαρκές και αξιόπιστο, εχέγγυο της λεσβιακής ανάπτυξης. Έχω πολλαπλώς ασχοληθεί με το θέμα, με δράσεις, δικαστικούς αγώνες, άρθρα, κ.ά.. Στην μακρόχρονη αυτή προσπάθεια, αισθάνθηκα πολύ μόνος. Εξαίρεση υπήρξε στον αγώνα μας με τους τότε Δήμους Καλλονής, Πέτρας, Πλωμαρίου και Ερεσού-Αντίσσης, στο ΣτΕ υπέρ της μετεγκατάστασης του εργοστασίου απ’ του Καλαμάρη στην Καράβα (αρχές 2000).
Αντίθετα, η ΔΕΗ πάντα ανταποκρινόταν στα έγγραφά μου, πληροφορούμενος δια των διοικητών της το πώς εξελίσσονταν τα πράγματα. Τη σχετική πληροφόρηση, κοινοποιούσα αντίστοιχα στους ταγούς μας. Αν και η επίλυση του προβλήματός μας προέβαλε θετικά, ατυχώς ουδείς εξ αυτών έκανε έργο ζωής , την ολοκλήρωση του νέου εργοστάσιου ΔΕΗ στη Λέσβο.
Θεώρησα, ότι ο νυν δήμαρχος Σπ. Γαληνός αποτελούσε εξαίρεση, αφού εγγράφως δεσμεύθηκε πως ο Δήμος θα παίξει τον απαιτούμενο ρόλο στην επίλυση του.
Συγκεκριμένα όταν πρωτοανέλαβε συγχαίροντάς τον εγγράφως, προέβαλα ως πρόβλημα προτεραιότητας το ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα του νησιού, συναποστέλλοντας του, το περιγράφον την εξέλιξη του project «Σαρακήνα» έγγραφο του τότε διοικητή της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβού. Το ίδιο έκανα και στην περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου.
Απάντηση, έλαβα από το δήμαρχο. Από την περιφερειάρχη όχι. Εξ άλλου εκείνη δεν συνηθίζει κάτι τέτοιο.
Όπως έγραφε, συμφωνούσε μαζί μου και δεσμευόταν να «παίξει (ο Δήμος)ουσιαστικό ρόλο στη λύση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος».Προσέθετε δε:
«…Ένα τέτοιας εξαιρετικής σημασίας ζήτημα είναι και αυτό της κατασκευής ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας το οποίο να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της Λέσβου σε ενέργεια. Όντας όμως ένα ζήτημα τέτοιας σημασίας όπως είναι φυσικό χρειάζεται χρόνο και σωστή προετοιμασία από πλευράς μας ώστε να μπορέσει ο Δήμος Λέσβου να παρέμβει αποτελεσματικά στην όλη διαδικασία».
Τελειώνει σχεδόν η θητεία του και ατυχώς όσο εσείς είδατε απόπειρα παρέμβασής του έστω, για το «εξαιρετικής σημασίας αυτό ζήτημα», άλλο τόσο είδαν κι άλλοι.
Τώρα υπάρχει πια πλήρης στασιμότητα. Το χειρότερο, πληροφορούμαι ότι, η ΔΕΗ εγκαταλείπει το project «Σαρακήνα».
Προκειμένου να μη ξεχάσουμε το πώς τελικά «ετάφη» το νευραλγικής σημασίας αυτό ζήτημα -από αβελτηρία; ωχαδερφισμό; ανεπάρκεια; των θεσμικά αρμοδίων του νησιού- σκιαγραφώ συνοπτικά την ατελέσφορη τριαντάχρονη κοντά πορεία του.
Το ηλεκτρενεργειακό πρόβλημα Λέσβου, αντιμετωπίστηκε από το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο το 1992, όταν και αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση του εργοστάσιου ΔΕΗ στην Καράβα . Η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε αντιστοίχως. Ατυχώς, προσφυγές Λεσβίων στο ΣτΕ, απέτρεψαν τη λύση. Το πρόβλημα έκτοτε «σερνόταν» άλυτο.
Κατά την Άδεια Παραγωγής της ΔΕΗ (ΦΕΚ του 2002), η εκ πανσπερμίας ηλεκτροπαραγωγών ζευγών εγκαταστημένη ισχύς στου Καλαμάρη, ήταν ~62,5 MW. Για σύγκριση, της Ρόδου, ήταν ~205,0.MW. Σήμερα της Λέσβου είναι ~75,0 ΜW. Της Ρόδου συν ~125 ΜW (προστίθεται νέο εργοστάσιο στη νότιο Ρόδο). Τούτα από μόνα τους, καταδεικνύουν συγκριτικά την υπανάπτυξή μας.
Η ανάπτυξη απαιτεί επενδύσεις στα: επικοινωνίες, συγκοινωνίες και ενέργεια. Στη Λέσβο, ατυχώς η επενδυτική δυσπραγία και στα τρία την κράτησε υπανάπτυκτη, μίζερη και ατυχώς ερημούμενη.
Επανέρχομαι στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας που τόσο πολύ έχει ταλανίσει το νησί.
Η ΔΕΗ προς επίλυση του προβλήματος περιέλαβε στο επιχειρησιακό σχέδιο της, νέο εργοστάσιο βάσεως, ισχύος 120 MW, απ’ τη δεκαετία του ’90.
Στις εκάστοτε απαντήσεις στο σύνδεσμό μας «Πιττακός ο Μυτιληναίος» ή σε μένα προσωπικά των διοικήσεων της (μέχρι και προ έτους απ’ το νυν διοικητή Εμμ. Παναγιωτάκη), ο στόχος αυτός της ΔΕΗ δεν είχε αλλάξει.
Εναλλακτική λύση του προβλήματος έχουμε μόνο, τη διασύνδεση της Λέσβου με το ηπειρωτικό δίκτυο (Εύβοια), πράγμα εξαιρετικά δαπανηρό. Το project «Ρόκας» - «Iberdrola» «βούλιαξε» κυρίως λόγω του κόστους (~800.000.000 ευρώ) της διασύνδεσης.
Ας σημειωθεί ότι τον προϋπολογισμό του νέου εργοστασίου -120 MW-, ο διοικητής Τ. Αθανασόπουλος (2008) όριζε στα 155.000.000 ευρώ. Στη βάση αυτή, εδόθη η Άδεια Παραγωγής στη Σαρακήνα (2009). Οι εκ μέρους της ΔΕΗ πολυδαίδαλες, πολυεπίπεδες και χρονοβόρες ενέργειες κατά το διοικητή Αρθ. Ζερβό (2013), είχαν προχωρήσει επαρκώς. Τα πράγματα όμως σταμάτησαν, όπως μας πληροφόρησε προ έτους ο νυν πρόεδρος της, Εμμ. Παναγιωτάκης, γράφοντας: «…με την Απόφαση της ΡΑΕ του 2015 συγκροτήθηκε Επιτροπή Εξέτασης της οικονομικότητας του τρόπου ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σε Εφαρμογή σχετικής. Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Έτσι, η ΔΕΗ σταμάτησε τη διαδικασία. Ως στιγμής, ουδέν αποτέλεσμα.
Ακόμη, η ΡΑΕ θέτει εξαιρετικά αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, επιτεύξιμους καίγοντας Φυσικό Αέριο, μόνο. Τούτο στη Λέσβο είναι μη πραγματοποιήσιμο, δεδομένου ότι ούτε στην υπερεπταπλασίου πληθυσμού Κρήτη, κρίθηκε οικονομοτεχνικά εφαρμόσιμο.
Στη βάση των γραφομένων του διοικητή Παναγιωτάκη, στείλαμε στον πρόεδρο της PAE (κοινοποιώντας την στους διοικούντες σήμερα το νησί), επιστολή (θέρος του 2017) με κύριο ερώτημά: «Με βάση όλα τα προαναφερόμενα, θα σας παρακαλούσαμε να μας πληροφορήσετε το πώς σκέφτεστε να λυθεί το πρόβλημα του νησιού μας».
Ατυχώς παρήλθαν ήδη οκτώ μήνες, χωρίς καμία αντίδραση της ΡΑΕ. Άραγε, παρενέβη σχετικά προς αυτή άλλος, άτομο, φορέας ή θεσμικά αρμόδιος;
Τέλος, πληροφορήθηκα ότι η ΔΕΗ εγκαταλείπει το έργο «Σαρακήνα» μετά την παρέμβαση της ΡΑΕ, ως ανωτέρω. Αν αυτό αληθεύει, το μόνο που μπορώ να πω πια, είναι: ΚΡΙΜΑ!
Ατυχώς για τη Λέσβο, η επένδυση αυτή (155.000.000 ευρώ) που θα την κάλυπτε ηλεκτρενεργειακά για δύο τουλάχιστον γενεές, τελικά υπήρξε «Ταντάλιος βασανισμός».
«Τι τέξεται η επιούσα» στην ηλεκτρενεργειακή κάλυψη του νησιού, ο Θεός μόνο ξέρει. Αλίμονο, στο Λέσβιο καταναλωτή!



Δεν υπάρχουν σχόλια: